Bryllupsgjestens skikk og bruk



Bryllup er ikke bare en dans på roser, det følger svigermødre og en horde med mindre kjente skikk og bruk-regler med på kjøpet også. Derfor vil de fleste brudepar få symptomer som kvalme, nervøsitet og neglebiting når feiringen nærmer seg. Denne dagen er for mange den viktigste av alle livets dager. Da er det irriterende at en gjest eller to trør i salaten, dressingen og brødet som følger med. I en bryllupsinvitasjon burde det alltid fulgt med en bruksanvisning for riktig oppførsel. Det finnes en rekke forebyggende tiltak for både vertskap og gjester.

Regel 1. Les innbydelsen nøye. Der står det hvilket antrekk du skal ha på deg, når du skal møte opp og hvor. Ingen skal prøve å stjele rampelyset fra bruden, eller bli forvekslet med henne. Selv om de fleste bruder ikke har klart å holde nattkjolen på seg helt til bryllupsdagen, har bruden eksklusiv rett på jomfruens uskyldige farge – den hvite kjolen.

Regel 2. I en kirke skal alltid brudens gjester sitte til venstre og brudgommens gjester sitte til høyre. Folk kan ikke skylde på barnevakten, renseriet eller dødt bilbatteri - det er ikke tilgivelig å komme for sent. De som har barn som syntes det er festlig å spille trompet, trommer eller hyle under seremonier, må skaffe seg barnevakt. Uansett hvor søte de små er i kjoler og små slips, skal barn ikke medbringes dersom de ikke kan oppføre seg pent. Bryllup er ikke anledningen der du gambler på at det går bra. Noen er veldig flinke til å hoste, harke, snufse, nyse eller lage andre uønskede lyder. Sørg for å ta med en stor pakke kamferdrops, hostesaft og et tykt lommetørkle som demper de snodige lydene. Når bruden gjør sin inntreden, skal alle reise seg. Når presten har lyst sin velsignelse og alle sammen skal ut av kirken er det viktig å bidra til at den romantiske stemningen er på sitt høydepunkt. Selv om du har full blære eller vil sikre deg de beste bildene fra begivenheten: Ikke spurt ut i midtgangen før brudeparet og deres nærmeste familie. Her følger vi regelen om at de som sitter nærmest alteret også går først ut.

Regel. 3 I dag finnes det dine, mine og våre. Bordplasseringen kan derfor bli en vanskelig kabal. Ikke ta det så tungt. Tenk heller hvem som passer sammen. Hovedreglene er at brudeparet sitter sammen. Nærmeste familie sitter også nært til brudeparet. Ellers er det fritt for å blande familie og venner fra begge leire.

Regel 4. Under bystyremøter og brylluper finnes det mange mennesker som vil ha sagt sin mening. Det finnes også mange mennesker som vil røyke, gå på do, danse, slappe av i salongen og flørte med andre ungkarer og ”ledige” damer. En god toastmaster viktigste jobb er å sørge for at ruteplanen blir fulgt og at folk slapper av. Maten kommer når den skal, underholdningen er på plass og at taler og fremføringer skjer riktig. Det er ekstremt frustrerende for en toastmaster når tante Olga uanmeldt skal holde tale om hele livet til bruden - lille Janne oppvekst fra a til å. Spesielt når det skjer akkurat når iskremen med varme bjørnebær er tandert på gjestenes dessertskåler. Derfor skal alltid innslag uansett karakter meldes til toastmaster i god tid. Da unngår du smeltet iskrem og sure ansikter. Ingen taler er heller så gode som de korte.

Regel 5. Alle som blir invitert til å se at gullet settes på ringfingeren bør gi gaver. Mange ganger vil det være best om gavene sendes på forhånd. Det er trist å se bryllupsgjester som må tilbringe kvelden på enerom der de pakker ut og katalogisere gavene. Sørg for å ”merke” gaven med avsender. Kan ikke forvente at et stresset brudepar skal vite hva og hvem som ga vasen, blomstene og strikkegenseren når det er en bøling med gjester.

Regel 6. Enten du har leid inn en kvintett fra Stavanger symfoniorkester eller bandet fra danskebåten, hører dansen med til et ekte prinsessebryllup. Først ut er brudeparet. Fra gammelt av skulle den første dansen gjøres av brudeparet alene, men i dag er det vanlig og ofte mindre nervepirrende for hovedpersonene om familie og gjestene slenger seg på midt ut i den første valsen. Moro er det dersom det gås polonese. Sørg bare for å øve litt på forhånd. Her er det mange morsomme varianter som kan diktes opp.

Regel 7. Bryllup er ikke det samme som en fest på låven. Ta ikke med flaske på innerlommen, fisepute på stolen eller kle deg i olabukser. Dette er dagen for å fremtre som den store gentleman. Ta frem stolen for borddamen, lukk opp dørene, ta kåpen, skjenk i glasset og sørg for at hun har det bra. Lykke til!